Risotto, wow. Enkelt och så gott. Finns flera olika alternativ på vad man gillar att ha i sin risotto och så enkelt att man själv kan bestämma sina smaker 🙌
Här har jag tagit mitt grundrecept till risotto helt enkelt och själv valt vad jag vill ha i den.
Du behöver:
3 schalottenlökar
1 Hackad morot
1 vitlöksklyfta
Ca 10 dl grönsaksbuljong (vatten och buljong)
2 msk olivolja
6 st smått hackad sparris
3 dl risottoris
2 dl vitt vin
2,5 dl riven parmesan
Ett halvt paket bacon
Salt och peppar
1 Hackad gul lök
3 stora skogschampinjoner
Gör såhär:
Skala och hacka lök samt moroten. Koka upp buljongen. Fräs sedan lök, morot och pressad vitlök i olivolja i en tjockbottnad kastrull utan att bränna vid löken. Tillsätt sedan riset och fräs tills riset är glansigt, häll på vinet och låt det koka in i riset. Häll sedan i sparrisen. Glöm inte att hela tiden röra i din risotto så att det inte bräns vid eller fastna i botten på kastrullen. Späd risotton med buljong under tidens gång samtidigt som du rör om. Inte all buljong på en gång. Börja med ca 3 dl sen tar man en dl åt gången. Risotton tar ca 20 min att tillaga, smaka gärna av, det ska finnas ett litet tuggmotstånd I riset när det är klart. Häll tillsist i parmesanost och rör om.
Jag valde att toppa min risotto med knaperstekt bacon och stekt svamp med lök, salt och peppar. Det var supergott.