Jag och min sambo gör ofta tvårätters här hemma. Vi kommer inte ofta iväg och äter på restaurang men vi älskar god mat båda två. Varken han eller jag är mycket för efterrätter så vi lägger istället ner tid på maten.
Här bjuder jag på räkrisotto till förrätt och ryggbiff med smashed potatis, hemmagjord bearnaisesås och rostade grönsaker i ugn. 
 
Räkrisotto 
Du behöver:
200 g lyxräkor (märke kloster)
1 msk skaldjursfond 
1/2 morot 
1 msk hackad chalottenlök
3.5 dl vatten 
2 dl risottoris
1/2 msk smör
 1 pressad vitlöksklyfta 
1 dl vitt vin 
1/2 dl grönsaksbuljong 
0.5 dl riven parmesan 
Salt och peppar
 
Gör såhär: 
Hacka gul lök eller schalottenlök mycket fint. Skala och pressa vitlök. Lägg i en kastrull med tjock botten. Tillsätt lite smör samt olivolja.Fräs lök och vitlök utan att den tar färg en minut. Tillsätt riset och rör runt en halv minut.Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp. Häll i fonden. Koka risotton på medelvärme i 20 minuter, rör om då och då. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar. Riv under tiden osten fint. Hacka hälften av räkorna och spara resten till garnering. Smaka på risotton - riset ska vara kokt men har lite tuggmotstånd i mitten. Smaka av med salt och peppar. Innan servering så vänder du i nästan all riven ost, en klick smör samt de hackad räkorna. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt mer vitt vin, buljong eller vatten om den är för stabbig. Garnera risotton med fina räkor, grönt som hackad bladpersilja samt resten av den rivna osten. En nypa flingsalt och nymalen svartpeppar passar också till servering.
 
 
Ryggbiff med smashed potatis och hemmagjord bearnaisesås 
Du behöver: 
2 fina bitar av ryggbiff 
Delikatesspotatis 
Västerbottenost 
3 vitlöksklyftor 
3 msk olivolja 
Flingsalt 
Grov svartpeppar
Persilja 
 
Gör såhär: 
Börja med potatisen. Koka i ca 15-20 min för att sedan lägga ut dom på en ugnsplåt. Krossa dom med en kopp tex. Blanda olivolja, och bred på potatisen. Lämna hälften av blandningen till köttet. Strö sedan över västerbottenost och flingsalt och ställ in i ugnen på 225° I ca 15 min eller tills dem fått en fin färg. 
Marinera sedan köttet med resten utav vitlöksblandningen samt flingsalt och peppar på båda sidorna. Låt dra åt sig i 5 min. Hetta upp en stekpanna och stek sedan köttet efter egen smak. Vi gillar medium rare så brukar steka ca 2 min på varje sida. Börja med att lägga i köttet i den heta pannan och stek köttet på båda sidorna. Lägg sedan köttet på en tallrik och ös i med ca 50 g margarin. Tillbaka med köttet i pannan och ös margarin på köttet ca 30 sek på varje sida. Låt sedan köttet vila i ca 5 min innan servering.
 
Bearnaisesås: 
3 äggulor 
1 msk vitvinsvinäger 
150 g smör 
1 msk torkad dragon
1/2 msk torkad persilja 
Salt och peppar 
1 tsk grönsaksfond 
1 tsk flytande honung 
 
Häll äggulor och vinäger i en hög mixerskål. Smält smöret och låt det börja bubbla men inte ta färg. Häll det heta smöret i en tunn stråle i skålen under mixning. Ta inte med bottensatsen. Smaksätt med salt, peppar, persilja, dragon, fond och honung. Sätt in bearnaisesåsen i kylen för kall bearnaisesås men då behöver man oftast tillsätta vatten för den blir så tjock i kylen.