
Du behöver;
500 g blandfärs
1 ägg
1,5 dl ströbröd
1 dl vispgrädde
0.5 dl mjölk
1 tsk senap
1 gul (stekt) lök
1 msk kalvfond
Salt och peppar
Klyftpotatis;
1,5 kg potatis
1 msk olivolja
Salt
Peppar
Vitlökspeppar
Citronpeppar
Fryst gräslök
Fryst persilja
Piffikrydda
Timjan
Gräddsås;
Steksky
1 msk mjöl
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk kalvfond
1 tsk Svartvinbärssaft/gelé
1 tsk kinesisk soja
Salt och peppar
Gör såhär;
Vi börjar med biff färsen. Stek löken och under tiden gör vi blandningen som består av grädde, mjölk, ägg, ströbröd, senap och färs. I med den stekta löken och blanda ihop smeten, häll även i kalvfond och krydda och rör om igen. In i kylen i ca 20 min. Under tiden börjar vi med klyftpotatisen. Sätt ugnen på 225° skala och skär upp potatisen i klyftor. Häll allt i en stor skål, i med olja och alla kryddor och rör om. Häll ut i en stor ugnsform och in med potatisen i ugnen i ca 40-45 min.
Forma biffarna och stek dom tills dom får en fin färg på båda sidorna, lägg sedan alla biffarna åt sidan och börja med gräddsåsen. Red stekskyn med mjöl, grädde och mjölk. Låt koka upp, i resten av ingredienserna, smaka av med salt och peppar. Lägg sedan tillbaka biffarna och låt stå på låg värme tills potatisen är klara. Servera med en god sallad 🥘